Najnovije

REDOVNICE NASTUPAJU: Časne sestre s tamburama osvojile hrvatsku javnost

Časne sestre tamburašice

Časne sestre na tamburama znaju zasvirati i bećarce, ali i popularne hitove poput “Večeras je naša fešta”.

Časne sestre, tamburašice? Da, dobro ste pročitali! Ako nam i ne vjerujete uputite se u Zagreb kod Sestara milosrdnica i vidjet ćete da tambure za njih nisu ništa novo niti neobično.

Prepuna crkva Srca Isusova u sklopu zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice bila je dupkom puna jer su svi došli vidjeti i čuti kako zvuče časne sestre s tamburama. Nakon večernje mise časne su se okupile pred svekolikim pukom i predstavile svoj  Tamburaški orkestar časnih sestara milosrdnica te odsvirale prigodni koncert u povodu obilježavanja Dana bolesnika. Sestre su nakon koncerta za Večernji list izjavile kako njima to nije ništa neobično jer u njihovoj družbi postoji duga povijest tamburaštva.

“Uvijek smo bili s mladima i djecom, držali škole i sestre su morale dati ponudu koja je bila veza između tradicije i hrvatskih glazbala i onoga što mladi danas vole. Tako je bilo i prije 15-ak godina kada smo otvorili gimnaziju. Sestra Mirjana osnovala je tamburaški orkestar koji imamo i danas, a sljedeće ćemo godine pripremiti klasični koncert  tamburaškog orkestra za 25. obljetnicu škole 2020.“, izjavila je s. Elizabeta Peršić, provincijalna poglavarica sestara milosrdnica, koja i sama svira u tamburaškom orkestru.

U tamburaškom orkestru trenutno je 15 sestara i redovničkih pripravnica, a s djevojkama iz škole očekuju da bi se brojka mogla popeti na 30. Na pitanje zašto baš tamburice, s. Elizabeta kaže da su tamburice odabrale kao hrvatsko tradicionalno glazbalo. One su u Zagrebu više od 173 godine i žele naglasiti poveznicu hrvatske povijesti i hrvatske tradicijske glazbe, a sestre milosrdnice već su 1939. godine imale svoj tamburaški orkestar. Kaže kako znaju zasvirati i bećarce, ali i popularnu glazbu, a najviše im se sviđa kada zasviraju “Večeras je naša fešta“.

U orkestru su im se pridružile i sestre iz Afrike koje se nalaze na studiju u Hrvatskoj, pa uz tambure časne imaju i afričke bubnjeve. Prava senzacija, moramo priznati. Evo ideje za one koji čitaju da pozovu časne sestre na kakvu feštu ili manifestaciju, kladimo se da bi bile neviđena atrakcija.

Oglasi

Komentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s