Najnovije

Dike ponosno predstavljaju novi studijski album

Dike 2017

Tamburaški sastav Dike postoji već trideset godina, a ovako izgledaju danas u povodu izlaska novog studijskog albuma “Slavonac sam, ‘oću da se zna!”

Nakon 15 godina vinkovačke Dike objavile su novi studijski album s jedanaest predivnih pjesama originalnog izvornog tamburaškog izričaja.

Legende tamburaške glazbe i jedan od najboljih tamburaških sastava u Hrvatskoj, Dike, prošle su godine proslavili 30 godina uspješnog djelovanja, a obilježavanje tog velikog jubileja nastavlja se i u tekućoj godini, objavljivanjem studijskog albuma “Slavonac sam, ‘oću da se zna!”. Vinkovački tamburaši predvođeni jednim od najljepših vokala tamburaške glazbe, Marinkom Blažinkovim, posljednji su album objavili prije punih 15 godina, a trijumfalni povratak na glazbenu scenu imali su prošle jeseni singlom “Slavonac sam ja” kojim su najavili rođendanski koncert u Vinkovcima, održan 13. prosinca 2016. Na tom koncertu, kao i na novom albumu, Dikama se pridružio još jedan bard tamburaške glazbe, Zvonko Bogdan.

Pjesme nastajale punih pet godina, odsvirane isključivo na izvornim tamburaškim instrumentima

Novi album “Slavonac sam, ‘oću da se zna!” sadrži 11 pravih tamburaških pjesama nastalih u razdoblju od 2012. do 2017. godine, snimanih isključivo na izvornim tamburaškim instrumentima u Rockoko studiju ton majstora i producenta Tihomira Ivanetića.

Dike - Slavonac sam 1Autor većine pjesama je Šimo Dominković, koji je i sada dio Dika, iako ne svira u sastavu, dok glazbu uglavnom potpisuje Stjepan Đurković, primaš u Dikama. Likovno oblikovanje albuma s novim fotografijama Studija Bota napravila je Ana Luketin Fahrenwald. Među 11 pjesama na albumu izdvajamo dva singla koja su Dike snimile sa Zvonkom Bogdanom, a to su pjesme “Slavonac sam ja” i “Ova pisma refren nema”, dok je treća suradnja s Bogdanom rezultirala snimanjem evergreena “Tko te ima, taj te nema”. Slušatelje će posebno raznježiti pjesme “Kad njoj je dano sve” i “Sve češće dođe”, odlična je nova obrada pjesme “Bački ručak”, a za kraj je ostavljena “Pisma Zvonku Bogdanu” kao svojevrsni hommage velikome prijatelju i dugogodišnjem suradniku ovih poznatih Vinkovčana.

Zvuk i repertoar Dika temelji se na glazbi Srijema i Bačke, posebnog i specifičnog zvuka tambura, melodije i harmonije. Osim autorskih pjesama puno pažnje se posvećuje i instrumentalnoj glazbi kako iz narodnog miljea, tako i iz područja filmske glazbe kao i koncertne klasične i scenske glazbe (opera, opereta, mjuzikla). Takav repertoar i danas je neizostavni dio repertoara na nastupima. Tijekom ovih godina Dike su obišli cijelu Europu, dio Amerike i države u našem okruženju. U proteklim godinama u sastavu su svirali vrsni virtuozni tamburaši koji su dali svoj obol napredovanju i prepoznatljivosti zvuka Dika. Do sada su objavili 5 albuma autorskih pjesama i pjesama u obradi te 2 albuma sakralne glazbe.

Oglasi