Najnovije

I ja se pitam nakon svake pjesme tko je tu domaćin, a tko je bio gost?

Nekim tamburašima otvoreno zamjeram iživljavanje na tamburama u cirkusu zvanom hrvatska glazbena scena. Nisam stručnjakinja, ali prostim okom vidim da su pojedinci preko noći iz opanaka skočili u starke.

i-ja-se-pitam-nakon-svake-pjesme

Ne znam odumire li polako moja nada da će taj neki novi trend pretvaranja tamburaša u rockere polako ishlapjeti, ali svakom novom pjesmom, spotom, albumom i općenito pojavom u medijima vidim da je sada i “Cirque du soleil“ dobio ozbiljnu konkurenciju jer i sama Moira Orfei mogla bi se posramiti ovakve glazbene (cirkuske) turneje po našim krajevima.

Oni koji su do jučer vrhunac karijere doživljavali u mjesnim dvoranama na nekakvim vatrogasnim zabavama danas slijeću iz space shuttlea u najmodernije klubove sa šiltericama na glavama, poderanim trapericama i u nezaobilaznim starkama. Nekima se omakne i modni klišej poput marame, kožnih wannabe rock dodataka i tako nekakvih điđa-miđa. Hajde, maknimo stil odijevanja na stranu, ali zašto uz sve to još drže tambure u rukama? Ne želim zvučati staromodno, ali netko je ovdje “pobrkao lončiće“.

Nije samo stil odijevanja ono što upada u oko, ima tu i interpretacijskih zamjerki. Evo, za primjer, kada čujem nekakve izraze u pjesmama koji nipošto ne pristaju ovoj tradicijskoj vrsti glazbe, kao da su nametnuti od nekakvih “stručnjaka“ koji do prije koji mjesec nisu imali nikakve veze s tamburom. Čak su i sam instrument izvrnuli ruglu, elektriziraju sve što se da elektrizirati, basistima je odjedanput teško svirati begeš pa su prešli na gitare, a ostali ukopčavaju raznorazne priključke ne bi li izgledali pomodno. Bože moj, pa kakav je ovo neukus i prije svega nepoštivanje onoga na čemu su odrasli i stasali u tamburaše?

Mislim da su ponajprije tu odgovorni sami tamburaši, a tek onda oni koji im nameću taj nekakav trend. Tek onda, kriva je publika koja to sve podržava. Jesam li protiv toga? Jesam! Ne protiv njih kao osoba, ja sam protiv izvrtanja ruglu tamburaške glazbe i činjenice kako se ni malo ne osjećaju odgovornima za sve to što čine. A znamo i zašto – zbog novca. Lova je pokretač ovakvih trendova. Na žalost.

Aj pospremite i tu jednu-dvije tambure iz benda i ponašajte se napokon kao pravi rockeri, danceri, hip hoperi i ostali “…eri“. Budite i Bečki dječaci ako hoćete. Nemojte biti tamburaši, zapravo, nemojte se tako nazivati, nije lijepo.

Oglasi