Najnovije

Kažu ima pičje gripe, salmonele i trihinele, nema toga u Slavoniji

Njeko će pitat, zašto nikako ? Pa zato što smo se na svinjokolja napunili do grše, koje kakog ila i pića, a naši drmatori govore da moramo stegnit kaiš. Bogme, itkali smo kodal će nestat, a taki smo mi, ni za dismo nismo.

Eto, ja se osićam kodak sam poloko sto litara vodurine, a ne gemišta i ve naše lipe rakije. Baš je lipa i kako onda da išta stegnem, žena me steže priko cile godine na sve moguće načine. Neblakami stavit će nas u nu presu ko krvavice.Bit će bolje, sigurno vam kažem, a ja ću vam lipi moji probat u kratkim crtama izdivanit kako je bilo na jednoj svinjokolji u Županji.

Kaže mi moja bolja pola, Iva, kod tebe je sve kratko. Mora ona svoj jezik pružit, vrag joj jezik odnio. Bilo je svitu lipo, ma šta lipo, ni moglo bit lipše. Eto krenit ću od vrimena. Lipo nas je poslužilo, kaže mi moj lancman Stipa, e Iva, to je zato što sam izmolio iljadu Očenaša, Zdravo Mario i Slava Ocu. Nebi ja kazo, prije će bit da je moj landcman kod župnika uplatio deset misa.E onda je dragi moji landcmani i landcmanice sve otpočelo sa tamburaškim tanderbalom, il kako se to strukovnjački kaže, festivalom. Prvo smo proglasili najbolji kulin od prošle godine, koga je sačuvo,  zato ću cilu godinu odat plav ispod oka. Na moja nevolja će me svaki misec zašljaćit, nako od milja, jer joj nisam kazo da  sam kulin narezo ne noći kad sam došo nakresan ko majka, a nisu bolji bili ni tamburaši.Kaže mi Cane iz Bosutski bećara, on je pivo tu pismu, Iva tako ti i treba, e dabogda i ti tako prošo sa svojom boljom polom. Dabogda tebe livčom mlatila, zglomotane jedan.Nego, srećom pa sam tvrdoglav pa mi neće biti ništa, dobro pa ne udaraju po koljena.

Lipo je na svinjokolja, još se digod mogu vidit razni običaj vezan uz taj poso. Kast ćemo, šta su radile žene, kako su i muški tentali, kako su im u tisto šaku soli bacili. A eto meni se najviše svidlo kako se snaše, božem prosti podapiru u noj mlakoj vodi. Malo mi je bilo neugodno, pocrvenio sam po tabana, a šta mogu kad sam stidljiv, taki sam. Samo da ne ostanem taki cili život. Najboljem je kad na trpezu stigne kuvana rakija. Valdak mi se neće  staza izdignit, e moram to zafalit svom drmatoru, ispravio je staze po ciloj županji  da se ja ne potipljam. Bilo je tu svitu i salenjaka, krofni, eto malko smo divanili, malko pivali, malko potezali iz sajtluka, mešćim, opet ja najviše, e kaže moja bolja pola, da si barem taki i u poslu, dibi ti bio kraj. U karaševu, nedaj bože. Rano je meni za karaševo. Barem još trijest godina da poživim, pa štagod bude.

Kazo sam ja vama, a pogotovo nim koji nisu došli na svinjokolju da su puno toga propustili. Tri večeri potljam smo igrali i plesali, a pogotovo je bilo lipo gledit dicu kako trču po sobi, a u laloka komad kobasice. Napredna su današnja dica, a ne ko ja dok sam bio mali, uvik sam nekog vraga zanovito, zato sam i završio visoke škole. Koštom je, kast ćemo, viša nadničarska, glazbenog smjera. Ma bitno da ćemo mi opet pušnice napunit, da ćemo i Uskrs otračit po našim starim običajima, pa kad i ošine va kriza koju najavljuju, mi ćemo lako, čvaraka ima, isto tako i krvavice, kiselog kupusa, a kruva ako i ne bude, naše snaše će opet provu zamisit, samo me zanima kako će gospodski svit, neblakami šugavo.

 Veseli i zdravi bili, s Ivom i nazdravili!

Oglasi