Najnovije

Vukovar kao inspiracija u tamburaškim pjesmama

Yugoslavian Federal Army Destroys Croatian City of Vukovar

Vukovar, 18. studenog 1991.

Još za vrijeme stravičnih razaranja u jesen 1991. godine, Grad heroj – Vukovar bio je inspiracija mnogim glazbenicima koji su podigli svoj glas protiv rata i stradanja nedužnih, a među prvima bili su i najpopularniji tamburaši.

Mnoštvo pjesama o hrabrosti, borbi za istinu i pravdu, protkane dubokom tugom i sjetom, i danas nas vrate u dane kada se stvarala naša domovina. Glazbenici svih žanrova i starosti počeli su snimati domoljubne pjesme, a i u danima progonstva mnogi od njih opjevali su Vukovar, grad koji je postao simbolom hrabrosti i današnje slobode, grad koji je najviše opjevan u svim pjesmama ikada, grad koji svi zajedno s pijetetom zovemo Gradom herojem.

Između velikog broja pjesama o Vukovaru, danas na 25. godišnjicu stradanja Grada heroja odlučili smo se prisjetiti nekih najpoznatijih tamburaških pjesama o gradu mučeniku.

Pjesma “Vukovar, Vukovar“ Zlatnih dukata (danas Najboljih hrvatskih tamburaša) premijerno je izvedena na HTV-u dan uoči pada Vukovara, 17. studenog 1991., a danas je jedna od simbola toga vremena koja nas podsjeća na vapaj grada kojega su zajedno s njegovim stanovništvom željeli izbrisati s lica zemlje.

Šima Jovanovac zapjevao je predivnu pjesmu “Gradu na Dunavu“ koja je u godinama progonstva brojnim Vukovarcima razasutim diljem Hrvatske i svijeta budila nadu u povratak u svoj voljeni grad.

Legendarnom “Siniši Glavaševiću“ istoimenu pjesmu otpjevala je Viktorija Kulišić Đenka, kao uspomenu na hrabrog novinara Hrvatskog radija Vukovar ubijenog na Ovčari.

Popularni pjevač tamburaške glazbe Boris Ćiro Gašparac bio je još jedan u nizu koji je opjevao sjetu i želju za povratkom u Vukovar, otpjevavši pjesmu “Doći u Vukovar“ ostao je zapisan kao još jedan od brojnih glazbenika koji su svoje stihove posvetili ovom gradu.

Tamburaši koji su u Ceriću i Vinkovcima nadomak Vukovara proživljavali ratne strahote, Sinovi ravnice, također su snimili pjesmu posvećenu Gradu heroju “Vukovar je Lijepa naša“.

Prvu pjesmu u slobodnom Vukovaru zapjevale su vinkovačke Dike na svečanosti primopredaje vlasti prilikom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. “Dobro jutro, Vukovare divni“ pjesma je koja je tada izmamile suze na lica mnogih koji su dugo čekali dan povratka u do tada okupirani Vukovar.

Lijepu pjesmu pomalo vedrije tematike otpjevala je Marta Nikolin, “Vukovaru, srećo, dobar dan“, zajedno sa Slavonskim bećarima.

Vukovar je dobio i jedinstven festival duhovne glazbe Bonofest na kojem mnogi pjevaju pjesme upravo o Vukovaru. Među njima je i Vukovarka Mirta Mandić koja je s Tamburaškim sastavom Slavonski san otpjevala predivnu pjesmu “Vukovaru ime sveto“.

Stanko Šarić u jednoj od svojih pjesama opjevao je i legendarnog vukovarskog heroja Blagu Zadru.

Vukovarski branitelj Branko Čulić snimio je mnoštvo pjesama o svom gradu, a “Tiho teci Dunave“ jedna je od najljepših.

Među novijim pjesmama koje su ove godine snimljene u Vukovaru je i pjesma Sinova ravnice “Dunav gospodari“ koju je autorica Valerija Đurđević posvetila svom rodnom gradu, a našla se zvukovno i u trenutno popularnoj televizijskoj seriji Zlatni dvori.

Prije nekoliko dana u povodu 25. godišnjice stradanja Vukovara Najbolji hrvatski tamburaši snimili su prigodnu pjesmu “Pismo Vukovaru“ kao osvrt na legendarnu “Vukovar, Vukovar“ s kojom je započela cijela ova priča.

Vukovar je i pored ovih pjesama bio i ostao inspiracija mnogim glazbenicima, a ovo su samo neki od njih. Vjerujemo kako će Grad heroj i dalje biti inspiracija autorima za neke nove pjesme koje će ga glazbom nositi u neke nove i, nadamo se, bolje godine koje su pred nama.

 

Oglasi