Najnovije

Kako su Gazde svojom pojavom 1993. šokirali struku i oduševili publiku

gazde-u-spotu-zbog-tebe-sam-to-sto-jesam

Gazde su prvi tamburaški sastav koji je još 1993. godine unio novosti po pitanju popularizacije tambure

Izvedbom pjesme “Zbog tebe sam to što jesam“ u Požegi na festivalu 1993. godine, Gazde su bili prvi tamburaški sastav u Hrvatskoj koji je donio novi vizualni identitet, moderniji pristup glazbi i ono što je bilo potrebno da se tamburaška glazba približi mladima. I danas, 23 godine kasnije, jedan su od najpopularnijih tamburaških sastava kojega slušaju sve generacije.

Obučeni u “kožnjake“ izašli su na pozornicu i na svojim tamburama odsvirali danas već legendarnu pjesmu, a publika i cjelokupna javnost ostali su zbunjeni jer do tada tamburaše nisu navikli gledati u rockerskom izdanju. Nisu imali bubanj, ali imali su “ono nešto“ što je bilo drugačije od izvorne tradicijske tambure, a to se uvelike svidjelo i mladima i starima. Vizualni identitet, koji u to vrijeme nije bio ni blizu onoga što su oblačili drugi tamburaški sastavi, odlična tamburaška glazba koja nije izlazila iz okvira tradicije, te iskusna producentska ekipa koja je radila s njima, bili su dobitna kombinacija da u vrlo kratkom vremenu postanu najpoznatiji tamburaši kojima se i danas na koncertima vraćaju generacije.

Gazde su u zagrebačkom Markuševcu osnovali Marko Bujanović, Silvio Šimunković, Vladimir Kota, Mario Kršić, Damir Popović i Robert Šerić. Po osnivanju pod svoje ih je uzeo tada iznimno cijenjen primaš Damir Miki Mihovec koji ih je u samo mjesec dana iz nepoznatog kvartovskog sastava transformirao u medijsku i estradnu atrakciju.

Iako je publika u to vrijeme bila oduševljena novom pojavom mladih tamburaša, kritika je ipak bila skeptična njihovom pojavom i načinom sviranja. No, to je trajalo doista kratko. Ubrzo su shvatili da je ovo nešto novo što je potrebno kako bi tambura evoluirala na sceni, a Gazde su svakako bili začetnici popularizacije tambure u Hrvata.

Začetnici popularne tamburaške glazbe

Po izlasku njihovog prvog albuma, uslijedili su brojni nastupi i nagrade, a jedni su od rijetkih koji su u vrlo kratkom vremenu uspjeli prodati više od sto tisuća nosača zvuka za što su također dobili posebno priznanje. Veliki koncerti u zagrebačkom Domu sportova koji su se nizali iz godine u godinu bili su pokazatelj da jedan mladi tamburaški sastav može nadmašiti sva dotadašnja očekivanja, a onim starijima na sceni pokazati da je došlo neko novo vrijeme, a možda i neki novi put za tamburašku glazbu.

U početku su Gazde svirali isključivo na tamburama, a poslije su dodali i inovacije (poput bubnja) te na taj način dodatno modernizirali tamburašku glazbu. Možda su imali sreće što u njihovo vrijeme nije bilo današnje hiperprodukcije mladih tamburaških sastava pa su bili jedinstveni, ali ono što im nitko ne može osporiti jest činjenica da su svirali po cijelom svijetu i da su i dan danas jedan od najpoznatijih sastava na glazbenoj sceni u svom prepoznatljivom izdanju.

Oglasi