Najnovije

Rod šokački opjevan u pjesmi Željka Piperkovića i Zlatnog klasja

Sokaci, Vinkovačke jeseni, pa i lampa, opjevani su i oslikani kao glavni motivi vinkovačkog kraja. Tradicija se ovdje čuva od davnina, a zahvaljujući Vinkovačkim šokačkim rodovima, udruzi građana za očuvanje i promicanje povijesnog, kulturnog i etničkog identiteta ovog kraja, opjevani su i u novoj pjesmi pod nazivom ‘Rod šokački’.

Pjesmu u izvedbi Željka Piperkovića Pipeta napisao je Živan Kuveždić, uglazbio i aranžirao Ivica Plivelić u čijem studiju je i producirana, a uz glazbu snimljen je i prigodni video spot čiji scenarij i režiju potpisuju Josip Plivelić i Živan Kuveždić. Snimatelj spota je Joakim Erdelji, a u spotu su korišteni i video materijali iz arhiva Vinkovačke televizije. Krajnji proizvod montirao je Goran Prša.

Spot je sniman na povijesnim lokacijama Vinkovaca, najstarijeg europskog grada, a u videu se pojavljuju osim Željka Piperkovića i Tamburaški sastav Zlatno klasje, te članice i članovi udruge Vinkovački šokački rodovi.

‘Ovim spotom želimo dočarati svo bogatstvo narodnog blaga šokadije te povijesnu i kulturnu baštinu grada na Bosutu i njegovih građana, čuvara hrvatske i šokačke tradicije’ poručuju autori ovog projekta.

Uz lokacije starih dijelova grada, obuhvaćena su i spomen obilježja poznatih vinkovačkih šokaca (ban Josip Šokčević, Ivan i Josip Kozarac, Josip Runjanin, Joza Ivakić) koji su ostavili neizbrisivi trag u hrvatskoj povijesti i kulturi.

Oglasi