Najnovije

Tamburaški kirbaj u Vukovaru oduševio posjetitelje

Osim zabave koju su priredili tamburaški sastavi, organizatori su se pobrinuli da Hrvatska i svijet Tamburaški kirbaj pamte po još jednom nesvakidašnjem događaju – kuhanju najvećeg čobanca na svijetu.

U dvije natjecateljske večeri nastupili su mladi tamburaški sastavi koji su se borili za prolazak u finale koje je održano u nedjelju. Tamburaški sastavi Royal iz Đakova, Sremci iz Berka, Allegro iz Vukovara, Čilaš iz Komletinaca, Sanjalice iz Slakovaca, Iločke bekrije iz Iloka, Sokak bez imena iz Lipovca i Endemi iz Vođinaca svojim su nastupima oduševili mnogobrojnu publiku koja je svojim glasovima iz svake natjecateljske večeri po dva sastava poslala u finale. Publika je u prve dvije večeri najviše glasova dala Sremcima, Sokaku bez imena, Sanjalicama i Allegru. Gostujući koncert održali su i prošlogodišnji pobjednici natjecanja Tamburaški sastav Bećarski inat.

Žiri odabrao Allegro, publika Sremce, a najbolji tamburaš je Mato Božić

U stručnom ocjenjivačkom žiriju koji je u finalu odlučivao o pobjedničkom tamburaškom sastavu bili su glazbeni producent Tihomir Ivanetić, poznati glazbenik, skladatelj i direktor festivala ‘Šokačke pisme’ Damir Bačić, mlada glazbenica Mia Dimšić, urednica i radijska voditeljica popularnog ‘Ritma Šokadije’ Radio Osijeka Danijela Šandor, te urednik i voditelj popularne ‘Tamburašnice’ Radio Đakova Mario Kladarić. Voditelj programa sve tri večeri bio je glazbeni urednik Hrvatskog radija Vukovar Dražen Bočkaj.

Prema ocjeni žirija za najboljeg tamburaša ovogodišnjeg natjecanja proglašen je Mato Božić kojemu je uručen prim, nagrada majstora tambura Ivana Leke iz Vukovara. Publika je svojim glasovima za najbolje proglasila Sremce koji su osvojili snimanje i produkciju autorske pjesme u studiju Mak u Gradištu kod producenta Branimira Jovanovca, dok je žiri najboljim tamburaškim sastavom proglasio Allegro iz Vukovara koji su osvojili nagradu u iznosu od 10.000 kn i izravni plasman na festival Šokačke pisme Županja 2017. Utješnu nagradu primili su i četvrti finalisti Sanjalice, a njih je nagradila Mesna industrija Ravlić prigodnim poklonom.

Tamburaški sastavi su osim glazbenih setova imali mogućnost osmisliti i vlastitu točku pa su Vukovarci i gosti osim tamburaša na pozornici Tamburaškog kirbaja mogli vidjeti i goste poput Ivice Plivelića Ive, beatboxera Mede, članova folklornih skupina, ali i najmlađih tamburaša i harmonikaša.

U sve tri večeri Tamburaškog kirbaja u Vukovaru su nastupila i brojna kulturno-umjetnička društva i pjevačke skupine, a manifestaciju su prigodno otvorili Vukovarski golubići. U nedjelju nešto prije ponoći stigla je i potvrda kako je Vukovar uspio oboriti svjetski rekord kuhajući najveći čobanac na svijetu, a dvanaestorica kuhara s tamburašima su proslavili ovaj povijesni trenutak. Spomenimo i kako je na manifestaciji organiziran i sajam OPG-ova i zadruga koji su gostima nudili tradicijske proizvode našeg podneblja.

Organizator projekta Tamburaški kirbaj je L&L Media Vukovar uz partnere Ured predsjednice Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemsku županiju, Grad Vukovar i Turističku zajednicu grada Vukovara. Generalni pokrovitelj su bila Vina Belje, a glavni medijski pokrovitelji Hrvatski radio Vukovar i Vukovarske novine.

Oglasi