Najnovije

Dok je rakije i tambure

Kad već spominjem šokačku svetu vodu sitio sam se vaki tumast kako je Dražen Đaković iz Kristala, inaće Babogredac, kako se to po stranjski kaže iz „Gros muter travezen dorfa“ meni objašnjavo da se rakija može napravit i od šljiva. Baš me zanima od čeg ju je do sad  pravio.

Jestel vidli šta je savjest, pitaće njeko, a štaj to savjest? To Vam je svitu rič za koju neznaju ni koji su se nagumali priko tuđe grbače u našoj privatizaciji, a kako se privatizira u nas vidimo vi dana. Od sve te naše privatizacije ja sam privatiziro lopatu, motiku, budak, aršov i štrik. Šta pitate kako štrik, pa lipo, da se mogu objesit o kaku gredu kad mi dojadi.

Al brusa baća, nema višanja, kad mi se steška odvrnem Kristale i poslušam nu njiovu: „Ej doktori imal digod lika“. Za Dražena nema, jer on vam je svitu nad prosječno tvrdoglav. Sad znate zašto su ostali članovi vog tamburaškog sastava posidili. Ma nečemo se višat, jer će kazani ve godine radit punom parom i oma će nam biti lakše, a eto, lakše nam je jer su Kristali nastavili svirat. E sad nisu oni nastavili svirat što se njima svira, već njiove snaše naučile bit doma same priko vikenda pa im nedaje da prekinu, tako i treba i svaka im čast. Kad čojek malo nazdravi uz vako dobre tamburaše, ondak mu je ravno od davde do ravnog srijema iako para nema.

Moram spomenit i Franju primaša, ođe on njeki dan u banku, dade namo štednu knjižicu, reko daj mi iljadu kuna. Ne može, gospon Franja imate vezanu štednju na misec dana. Naki ljut zgrabi knjižicu i krene napolje, a službenica ga pita, imalte jaja za prodat u  Bošnjaka, imam gospojo, al su vezana za jednu drugu stvar. Svi znamo kako je Franja pravi majstor za napravit tamburu, al Ferda, njiov begešar, on je ošo korak naprid, čuo sam vi dana da je izmislio i šokačke tange, a prave se od manile, bogami lipo. Sad ja znam zašto on piva nu pismu: “Snaša se kupala u Savi vodi, vidi joj se, Bože oslobodi“. E moj Ferda, pazi ušta glediš, jer od gledanja oće i moždani opičit.

Veseli i zdravi bili, s Ivom i nazdravili!

Oglasi