Najnovije

Tamburaški sokak (Hrvatski radio Vukovar)

Tamburaški sokak

Hrvatski radio Vukovar

Najslušanija glazbena emisija u programu Hrvatskog radija Vukovar, Tamburaški sokak, emitira se nedjeljom u 18:00 sati, a tamburaškoj glazbi pristupa na pomalo drugačiji, moderniji način. Emisiju uređuje i vodi glazbeni urednik HRV-a Dražen Bočkaj.

Hrvatski radio Vukovar (HRV) među najslušanijim je radijskim postajama na području Slavonije, Baranje i Srijema, a tamburaška glazba (pored svih ostalih trendova i žanrova) ono je što ovom legendarnom radiju daje dodatni zaštitni znak.

Davno prije u eteru je postojala popularna top lista ‘Bisernica’, no modernizacijom medija, pristupa slušateljstvu, pa i same tamburaške glazbe, trebalo je razlučiti na koji način spojiti tradicijsku, izvornu tamburašku glazbu od moderne pop tambure. To je upravo učinio glazbeni urednik Dražen Bočkaj osmislivši novu, moderniju i drugačiju emisiju ‘Tamburaški sokak’ koja je ubrzo postala pravi hit ne samo putem radijskog etera u Vukovaru i okolici, već i diljem Hrvatske pa i svijeta, što pokazuje veliki odaziv slušateljstva na društvenim mrežama i putem internetskog live streaminga.

‘Pristupio sam modernijem načinu rada jer ne želim razdvajati nego spajati sve one koji vole tambure, a danas je doista teško razlučiti što je a što nije prava tamburaška pjesma. Poštujem popularizaciju tambure na glazbenoj sceni, ali sve mora imati svoje granice, pa se često dogodi da se pojedini izvođači neugodno iznenade kada ocijenimo kako određena pjesma ne može pronaći svoje mjesto u tamburaškoj emisji. To je tako i tu nema puno filozofiranja. Osobno više volim izvornu tamburašku glazbu jer ona me ispunjava i čini me ovim što jesam, no kako na HRV-u radim kao glazbeni urednik ja jednostavno ‘moram’ poštivati i voljeti svu glazbu, a to ponekad nije lako, ali na sve se čovjek navikne’, pojasnio je Dražen, odnosno Dado kako ga prepoznaju njegove kolege i slušatelji radija.

Emisija emitira aktualnu tamburašku top listu na kojoj se nalaze i tradicijske i moderne pjesme iz razloga što je posvećena svim tamburašima i ljubiteljima tamburaške glazbe, pa se na taj način ne prave razlike, već ih se pokušava spojiti. Redovita gostovanja tamburaških sastava i solista, reportaže s raznih koncerata i festivala, nagradne igre i mnoštvo ostalog sadržaja integrirano je komunikacijom putem interneta, a Facebook stranica emisije vrlo je aktivna i posjećena.

Osim ‘Tamburaškog sokaka’ u programu Hrvatskog radija Vukovar često se može čuti tamburaška glazba, i u dnevnom i u noćnom terminu, a postoji i live izdanje ove emisije kada u studiju uživo sviraju tamburaški sastavi što se obično događa nedjeljom oko podneva kada je slušanost radija toga dana i najveća.

Oglasi