Najnovije

Na festivalu Šokačke pisme izvedene 23 nove skladbe

Festival je i ove godine upriličen prepunoj Dvorani Mladost koja je postala tradicionalno mjesto okupljanja tamburaških sastava koji u ovaj kraj pristižu iz raznih dijelova Hrvatske, a nerijetko i iz susjednih zemalja.

Ovogodišnje Šokačke pisme bile su u znaku velikana tamburaške glazbe i jednom od suosnivača Šokačkih pisama Krešimira Stipe Bogutovca koji je preminuo prošle godine, a posebno priznanje koje mu je dodijelila organizacija ovog sve popularnijeg festivala u ime svoga oca primila je njegova kći. Prikazan je i emotivan video prilog o životu i radu Bogutovca, podložen brojnim tamburaškim hitovima koje je napisao za života.

Proglašene su i najslušanije pjesme s prošlogodišnjeg festivala pa su tako treće mjesto jednakim brojem glasova podijelili Najbolji hrvatski tamburaši (‘Proljeće života’) i Šima Jovanovac (‘Rasula se dica’), drugo mjesto pripalo je Salašu (‘Legenda si dado moj’), dok je najslušanijom pjesmom proglašena ‘Po svom’ Stjepana Jeršeka Štefa.

Među poznatijim imenima ovogodišnjeg festivala bili su osim ranije navedenih i Marija Pavković Snaša, Tamburaši za dušu, Zvona, Kas, Kristali, Ravnica, Tamburaši slavonske krvi, Šokci i mnogi drugi. Debitantske nastupe imali su tamburaški sastavi Cure iz centra, Svirci moji i Allegro koji je bio prvi vukovarski tamburaški sastav koji je nastupio na ovom festivalu.

Okrugli stol o statusu tamburaške glazbe

Uoči festivala u županjskoj Gradskoj vijećnici održan je i okrugli stol na kojem su glazbeni urednici, skladatelji, producenti i organizatori ovog festivala pokušali dogovoriti češće sastanke i razvoj ideja oko mogućnosti da se izvorna tamburaška glazba održi unatoč sve većoj navali modernih trendova koji su tamburašku glazbu učinili gotovo neprepoznatljivom. Zaključeno je kako će se kroz buduće susrete pokušati dogovoriti u kojem smjeru treba promicati tamburašku glazbu, u čemu će najveću ulogu imati sami stvaratelji ovakve glazbe, mediji i izdavači.

Oglasi
%d bloggers like this: